Kopiec kreta (domowy)
Łatwy
Przystępny
Kopiec kreta to ciasto niemalże kultowe, zazwyczaj przygotowywane „z pudełka”. Dzisiaj zapraszamy na domową wersję z odrobinę zmienionymi owocami bo zamiast bananów są truskawki, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby podążać za klasyką :)
|
4.75 z 5 (4 głosy) |
|
4.75 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 30 min | 50 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
Ciasto:
mąka pszenna - 2 szklanki
jajka - 2 sztuki
cukier - 1 szklanka
olej - 3/4 szklanki
mleko - 1 szklanka
kakao - 3 łyżki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
esencja waniliowa - 5 kropelek
Krem śmietanowy:
śmietanka kremówka 36% - 500 ml
śmietan fix - 2 sztuki
cukier puder - 3 1/2 łyżki
Dodatkowo:
truskawki - 10 sztuk
mleczna czekolada - 100 g
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy.
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek.
Czekoladę mleczną siekamy na małe kawałki.
Ciasto:
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i na początku na małych obrotach, później na większych doprowadzamy do pełnego połączenia składników (możemy także zrobić to ręcznie za pomocą trzepaczki).
Okrągłą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę na ciasto i pieczemy w około 30-35 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto czekoladowe odkładamy do ostygnięcia, a następnie wydrążamy środek łyżką, pozostawiając spód i brzegi.
Krem śmietanowy:
Śmietankę kremówkę, cukier puder i śmietan fixy ubijamy na sztywno.
Kopiec kreta z truskawkami:
Ubitą śmietankę kremówkę mieszamy delikatnie z posiekaną czekoladą.
Na wydrążonym spodzie ciasta układamy truskawki i przykrywamy je bitą śmietaną z czekoladą.
Kopiec kreta przykrywamy pokruszonym ciastem, które wcześniej wydrążyliśmy.
Ciasto kopiec kreta z truskawkami chłodzimy około godziny i serwujemy.
Uwagi
Aby śmietanka się ubiła musi być minimum kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc! Przepis na formę o średnicy 22 cm. Zanim wyciągniemy ciasto z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!