Kopiec kreta (domowy)


x

Łatwy

Przystępny


Kopiec kreta to ciasto niemalże kultowe, zazwyczaj przygotowywane „z pudełka”. Dzisiaj zapraszamy na domową wersję z odrobinę zmienionymi owocami bo zamiast bananów są truskawki, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby podążać za klasyką :)

4.75 z 5 (4 głosy)

4.75 z 5 (4 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 30 min 50 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

Ciasto:

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • jajka - 2 sztuki

  • cukier - 1 szklanka

  • olej - 3/4 szklanki

  • mleko - 1 szklanka

  • kakao - 3 łyżki

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • esencja waniliowa - 5 kropelek

Krem śmietanowy:

  • śmietanka kremówka 36% - 500 ml

  • śmietan fix - 2 sztuki

  • cukier puder - 3 1/2 łyżki

Dodatkowo:

  • truskawki - 10 sztuk

  • mleczna czekolada - 100 g

PRZYGOTOWANIE

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy.

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek.

Czekoladę mleczną siekamy na małe kawałki.

Ciasto:

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i na początku na małych obrotach, później na większych doprowadzamy do pełnego połączenia składników (możemy także zrobić to ręcznie za pomocą trzepaczki).

Okrągłą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę na ciasto i pieczemy w około 30-35 minut w 180 stopniach.

Gotowe ciasto czekoladowe odkładamy do ostygnięcia, a następnie wydrążamy środek łyżką, pozostawiając spód i brzegi.

Krem śmietanowy:

Śmietankę kremówkę, cukier puder i śmietan fixy ubijamy na sztywno.

Kopiec kreta z truskawkami:

Ubitą śmietankę kremówkę mieszamy delikatnie z posiekaną czekoladą.

Na wydrążonym spodzie ciasta układamy truskawki i przykrywamy je bitą śmietaną z czekoladą.

Kopiec kreta przykrywamy pokruszonym ciastem, które wcześniej wydrążyliśmy.

Ciasto kopiec kreta z truskawkami chłodzimy około godziny i serwujemy.

Uwagi

Aby śmietanka się ubiła musi być minimum kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc! Przepis na formę o średnicy 22 cm. Zanim wyciągniemy ciasto z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.