Babeczki maślane z kremem matcha


x

Łatwy

Przystępny


Aby urozmaicić klasyczne muffinki polecamy przygotować je z pysznymi dodatkami! Dzisiejszy przepis na babeczki maślane z kremem matcha to opcja na szybki i efektowny deser :)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 18 min 33 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 18 min
Gotowe 33 min

SKŁADNIKI:

Porcje
14

Babeczki maślane:

  • masło (min. 80% tłuszczu) - 200 g

  • jajka - 5 sztuk

  • mąka pszenna - 250 g

  • cukier - 350 g

  • mleko - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

Krem matcha:

  • śmietanka kremówka 30-36% - 500 ml

  • serek mascarpone - 250 g

  • drobny cukier - 150 g

  • herbata matcha (dobrej jakości) - 12 g

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji

  • większe foremki do muffinek

PRZYGOTOWANIE

Babeczki:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy.

Do szklanki mleka dodajemy esencję waniliową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Miksujemy masło z cukrem przez 4 minuty. Jeśli po tym czasie nie uda nam się uzyskać puszystej masy miksujemy dodatkową minutę-dwie.

Następnie dodajemy pojedynczo jajka w odstępach co 10 sekund, cały czas miksując.

Do masy na babeczki na przemian dodajemy mąkę i mleko. Gdy składniki się połączą i uzyskamy gładką masę wyłączamy mikser.

Masę na babeczki przelewamy do foremek i pieczemy 18 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe, w razie potrzeb dopiekamy 2-3 minuty.

Krem matcha:

Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną masę, następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.

Do masy mascarpone dodajemy herbatę matcha i miksujemy tylko do momentu połącznia składników (otrzymania ładnego, zielonego kremu).

Babeczki maślane z kremem matcha:

Z każdej ostudzonej babeczki odkrawamy wierzchnią warstwę, a środek lekko wgniatamy.

Krem matcha przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i nakładamy na każdą babeczkę krem.

Babeczki maślane z kremem matcha przykrywamy „czapeczką”, ozdabiamy owocami i serwujemy.

Uwagi

Około 30-40 minut przed robieniem babeczek wyciągamy składniki z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Do pieczenia babeczek najlepiej użyć papierowych papilotek i specjalnej formy z wgłębieniami, aby muffinki zachowały kształt. Aby śmietanka się ubiła musi być minimum kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.