Babeczki maślane z kremem matcha
Łatwy
Przystępny
Aby urozmaicić klasyczne muffinki polecamy przygotować je z pysznymi dodatkami! Dzisiejszy przepis na babeczki maślane z kremem matcha to opcja na szybki i efektowny deser :)
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 18 min | 33 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 18 min |
Gotowe | 33 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
14 |
Babeczki maślane:
masło (min. 80% tłuszczu) - 200 g
jajka - 5 sztuk
mąka pszenna - 250 g
cukier - 350 g
mleko - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Krem matcha:
śmietanka kremówka 30-36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
drobny cukier - 150 g
herbata matcha (dobrej jakości) - 12 g
Dodatkowo:
owoce do dekoracji
większe foremki do muffinek
PRZYGOTOWANIE
Babeczki:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy.
Do szklanki mleka dodajemy esencję waniliową.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Miksujemy masło z cukrem przez 4 minuty. Jeśli po tym czasie nie uda nam się uzyskać puszystej masy miksujemy dodatkową minutę-dwie.
Następnie dodajemy pojedynczo jajka w odstępach co 10 sekund, cały czas miksując.
Do masy na babeczki na przemian dodajemy mąkę i mleko. Gdy składniki się połączą i uzyskamy gładką masę wyłączamy mikser.
Masę na babeczki przelewamy do foremek i pieczemy 18 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe, w razie potrzeb dopiekamy 2-3 minuty.
Krem matcha:
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną masę, następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Do masy mascarpone dodajemy herbatę matcha i miksujemy tylko do momentu połącznia składników (otrzymania ładnego, zielonego kremu).
Babeczki maślane z kremem matcha:
Z każdej ostudzonej babeczki odkrawamy wierzchnią warstwę, a środek lekko wgniatamy.
Krem matcha przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i nakładamy na każdą babeczkę krem.
Babeczki maślane z kremem matcha przykrywamy „czapeczką”, ozdabiamy owocami i serwujemy.
Uwagi
Około 30-40 minut przed robieniem babeczek wyciągamy składniki z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Do pieczenia babeczek najlepiej użyć papierowych papilotek i specjalnej formy z wgłębieniami, aby muffinki zachowały kształt. Aby śmietanka się ubiła musi być minimum kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!