Smażone lody


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe


Sezon mamy już jesienny, dlatego zapraszamy na smażone lody - powiew lata w przytulnej odsłonie!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • ulubione lody (gałki) - 8 sztuk

  • jajka - 2 sztuki

  • cukier puder - 1 łyżka

  • drobno zmielone płatki kukurydziane - 1/2 szklanki

  • zmielone migdały lub wiórki kokosowe - 1/2 szklanki

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Formujemy gałki lodów i wkładamy je ponownie do zamrażalnika na 30 minut.

Jajka z cukrem pudrem ubijamy do pełnego połączenia składników (możemy to zrobić widelcem).

Płatki kukurydziane mieszamy z migdałami lub wiórkami kokosowymi.

Każdą kulkę lodów panierujemy w jajku z cukrem, a następnie w płatkach z migdałami/kokosem. Robimy to bardzo dokładnie.

Panierowane lody wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

W garnku bardzo mocno rozgrzewamy olej (przygotowanie do smażenia na głębokim oleju). Oczywiście oleju musi być tyle, aby był w stanie zakryć całkowicie gałkę lodów.

Lody smażymy około minuty na złoty kolor, następnie odsączamy szybko na ręczniku papierowym i serwujemy same, z owocami lub polewą czekoladową!

Uwagi

Oczywiście możemy także zamienić migdały na inne orzechy. Generalnie orzechy nie muszą być zmielone na „mąkę”, mogą być posiekane jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak. Ważne, aby płatki były drobno zmielone.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.