Smażone lody
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Sezon mamy już jesienny, dlatego zapraszamy na smażone lody - powiew lata w przytulnej odsłonie!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
ulubione lody (gałki) - 8 sztuk
jajka - 2 sztuki
cukier puder - 1 łyżka
drobno zmielone płatki kukurydziane - 1/2 szklanki
zmielone migdały lub wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Formujemy gałki lodów i wkładamy je ponownie do zamrażalnika na 30 minut.
Jajka z cukrem pudrem ubijamy do pełnego połączenia składników (możemy to zrobić widelcem).
Płatki kukurydziane mieszamy z migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Każdą kulkę lodów panierujemy w jajku z cukrem, a następnie w płatkach z migdałami/kokosem. Robimy to bardzo dokładnie.
Panierowane lody wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
W garnku bardzo mocno rozgrzewamy olej (przygotowanie do smażenia na głębokim oleju). Oczywiście oleju musi być tyle, aby był w stanie zakryć całkowicie gałkę lodów.
Lody smażymy około minuty na złoty kolor, następnie odsączamy szybko na ręczniku papierowym i serwujemy same, z owocami lub polewą czekoladową!
Uwagi
Oczywiście możemy także zamienić migdały na inne orzechy. Generalnie orzechy nie muszą być zmielone na „mąkę”, mogą być posiekane jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak. Ważne, aby płatki były drobno zmielone.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!