pelniasmakow-banner

Karkówka pieczona w cebuli


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Mięciutka i soczysta karkówka pieczona w cebuli to szybki pomysł na obiad i prawdziwa uczta dla mięsożerców, zapraszamy do spróbowania :)

Pełnia Smaków - preloader

3.33 z 5 (3 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

3.33 z 5 (3 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 1 h 30 min 1 h 40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 1 h 30 min
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • Karkówka (plastry) - 4 sztuki

  • cebula - 3 sztuki

  • mąka pszenna - 3 łyżeczki

  • sok z cytryny - 3 łyżeczki

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • majeranek

  • tymianek

  • cukier - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

  • woda - 1/2 szklanki

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Plastry karkówki rozbijamy na cieńsze, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i odstawiamy na minimum godzinę do marynowania.

Następnie każdy plaster oprószamy mąką i smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia (ale mięso powinno być surowe w środku).

Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, cebulę kroimy w pióra.

Na patelni (po smażeniu karkówki) smażymy na małym ogniu cebulę oprószoną cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem.

Gdy cebula nabierze złotego koloru, połowę przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z mięsem. Całość zalewamy wodą (pół szklanki).

Karkówkę z cebulą pieczemy w 180 stopniach godzinę, następnie dodajemy pozostałą cebulę i dopiekamy jeszcze 30 minut.

Gotową pieczoną karkówkę serwujemy w towarzystwie ulubionych dodatków.

Uwagi

Podczas pieczenia naczynie żaroodporne musi być przykryte! Jeśli po 1.5h pieczenia mięso będzie twardawe to możemy je dopiec kwadrans.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.