Karkówka pieczona w cebuli
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Mięciutka i soczysta karkówka pieczona w cebuli to szybki pomysł na obiad i prawdziwa uczta dla mięsożerców, zapraszamy do spróbowania :)
|
3.33 z 5 (3 głosy) |
|
3.33 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 1 h 30 min | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 1 h 30 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
Karkówka (plastry) - 4 sztuki
cebula - 3 sztuki
mąka pszenna - 3 łyżeczki
sok z cytryny - 3 łyżeczki
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
majeranek
tymianek
cukier - 1 szczypta
sól
pieprz
woda - 1/2 szklanki
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Plastry karkówki rozbijamy na cieńsze, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i odstawiamy na minimum godzinę do marynowania.
Następnie każdy plaster oprószamy mąką i smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia (ale mięso powinno być surowe w środku).
Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, cebulę kroimy w pióra.
Na patelni (po smażeniu karkówki) smażymy na małym ogniu cebulę oprószoną cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy cebula nabierze złotego koloru, połowę przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z mięsem. Całość zalewamy wodą (pół szklanki).
Karkówkę z cebulą pieczemy w 180 stopniach godzinę, następnie dodajemy pozostałą cebulę i dopiekamy jeszcze 30 minut.
Gotową pieczoną karkówkę serwujemy w towarzystwie ulubionych dodatków.
Uwagi
Podczas pieczenia naczynie żaroodporne musi być przykryte! Jeśli po 1.5h pieczenia mięso będzie twardawe to możemy je dopiec kwadrans.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!