Torcik jesienny


x

Normalny

Przystępny


Zapraszamy na lekki, aromatyczny i prosty w przygotowaniu torcik jesienny! Cynamon, likier kawowy, prażone orzechy – coś pysznego :)

5 z 5 (3 głosy)

5 z 5 (3 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 30 min 1 h
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Biszkopt:

  • jajka - 6 sztuk

  • cukier - 300 g

  • mąka ziemniaczana - 150 g

  • mąka pszenna - 150 g

  • proszek do pieczenia - 1 łyżka

  • gorąca woda - 6 łyżek

Krem mascaropne:

  • śmietanka 36% - 500 ml

  • serek mascarpone - 250 g

  • cukier puder - 4 łyżki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • posiekane orzechy (włoskie/laskowe/migdały) - 1 szklanka

  • mocna kawa - 100 ml

  • likier kawowy - 50 ml

  • cynamon

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.

Na przemian dodajemy żółtko z cukrem.

Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blachę. Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.

Krem z mascarpone:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.

Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.

Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia, na co najmniej 30 minut.

Torcik jesienny:

Orzechy prażymy na suchej patelni, małym ogniu, cały czas mieszając do lekkiego zarumienienia. Następne oprószamy je cynamonem, prażymy jeszcze 30 sekund i odkładamy do ostygnięcia.

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

Do kawy dolewamy likier, mieszamy i nasączamy oba blaty biszkoptu.

Masę z mascarpone dzielimy na dwie części, do połowy dodajemy prażone orzechy (odrobinę zostawiamy do dekoracji) i wykładamy na pierwszy blat.

Pierwszy blat z kremem przykrywamy drugim, wykładamy pozostałą masę, jesienny torcik dekorujemy orzechami, odstawiamy do schłodzenia na minimum godzinę i serwujemy.

Uwagi

Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce! Jeśli ciasto mają jeść dzieci możemy zastąpić likier np. aromatem lub likierem bezalkoholowym.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.