Torcik jesienny
Normalny
Przystępny
Zapraszamy na lekki, aromatyczny i prosty w przygotowaniu torcik jesienny! Cynamon, likier kawowy, prażone orzechy – coś pysznego :)
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 30 min | 1 h |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Biszkopt:
jajka - 6 sztuk
cukier - 300 g
mąka ziemniaczana - 150 g
mąka pszenna - 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżka
gorąca woda - 6 łyżek
Krem mascaropne:
śmietanka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 4 łyżki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
posiekane orzechy (włoskie/laskowe/migdały) - 1 szklanka
mocna kawa - 100 ml
likier kawowy - 50 ml
cynamon
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.
Na przemian dodajemy żółtko z cukrem.
Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blachę. Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.
Krem z mascarpone:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.
Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.
Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia, na co najmniej 30 minut.
Torcik jesienny:
Orzechy prażymy na suchej patelni, małym ogniu, cały czas mieszając do lekkiego zarumienienia. Następne oprószamy je cynamonem, prażymy jeszcze 30 sekund i odkładamy do ostygnięcia.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Do kawy dolewamy likier, mieszamy i nasączamy oba blaty biszkoptu.
Masę z mascarpone dzielimy na dwie części, do połowy dodajemy prażone orzechy (odrobinę zostawiamy do dekoracji) i wykładamy na pierwszy blat.
Pierwszy blat z kremem przykrywamy drugim, wykładamy pozostałą masę, jesienny torcik dekorujemy orzechami, odstawiamy do schłodzenia na minimum godzinę i serwujemy.
Uwagi
Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce! Jeśli ciasto mają jeść dzieci możemy zastąpić likier np. aromatem lub likierem bezalkoholowym.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!