Sernik z mlekiem skondensowanym
Normalny
Przystępny
Sernik z mlekiem skondensowanym to tylko 4 składniki, które pozwolą nam stworzyć przepyszne ciasto! Oczywiście możemy także ozdobić nasz sernik kawałkami czekolady, owocami lub polewą owocową, aby nadać mu dodatkowego charakteru, aczkolwiek sam w sobie jest delikatny i wyśmienity :)
|
5 z 5 (4 głosy) |
|
5 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 1 h 30 min | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 1 h 30 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
twaróg - 1 kg
mleko skondensowane słodzone - 550 g
budyń waniliowy (proszek) - 100 g
jajka (L) - 6 sztuk
PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddzielamy od białek.
Ser, budynie i żółtka miksujemy na wolnych obrotach, następnie powoli oddajemy mleko skondensowane (cały czas miksując). Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżką, bardzo delikatnie łączymy je z masą serową.
Masę wykładamy do tortownicy i pieczemy sernik 40 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 i dopiekamy 50 minut.
Po tym czasie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy sernik.
Gotowy i ostudzony sernik z mlekiem skondensowanym serwujemy ozdobiony polewą, owocami lub samodzielnie – tak również smakuje wyśmienicie :)
Uwagi
Twaróg powinien być minimum 3-krotnie zmielony, a jeśli używamy sera z wiaderka to wybierzmy ten bardzo gęsty (jest to bardzo ważne!). Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je z lodówki 1.5h wcześniej. Przepis jest na tortownicę 24cm (wysoką lub z papierem wystającym ponad obręcz – sernik wyrośnie). Do pieczenia używamy funkcji góra-dół BEZ termoobiegu. Tortownicę zdejmujemy dopiero jak sernik całkowicie ostygnie.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!