Sernik z mlekiem skondensowanym


x

Normalny

Przystępny


Sernik z mlekiem skondensowanym to tylko 4 składniki, które pozwolą nam stworzyć przepyszne ciasto! Oczywiście możemy także ozdobić nasz sernik kawałkami czekolady, owocami lub polewą owocową, aby nadać mu dodatkowego charakteru, aczkolwiek sam w sobie jest delikatny i wyśmienity :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 1 h 30 min 1 h 40 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 1 h 30 min
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • twaróg - 1 kg

  • mleko skondensowane słodzone - 550 g

  • budyń waniliowy (proszek) - 100 g

  • jajka (L) - 6 sztuk

PRZYGOTOWANIE

Żółtka oddzielamy od białek.

Ser, budynie i żółtka miksujemy na wolnych obrotach, następnie powoli oddajemy mleko skondensowane (cały czas miksując). Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.

Białka ubijamy na sztywną pianę i łyżką, bardzo delikatnie łączymy je z masą serową.

Masę wykładamy do tortownicy i pieczemy sernik 40 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 i dopiekamy 50 minut.

Po tym czasie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy sernik.

Gotowy i ostudzony sernik z mlekiem skondensowanym serwujemy ozdobiony polewą, owocami lub samodzielnie – tak również smakuje wyśmienicie :)

Uwagi

Twaróg powinien być minimum 3-krotnie zmielony, a jeśli używamy sera z wiaderka to wybierzmy ten bardzo gęsty (jest to bardzo ważne!). Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je z lodówki 1.5h wcześniej. Przepis jest na tortownicę 24cm (wysoką lub z papierem wystającym ponad obręcz – sernik wyrośnie). Do pieczenia używamy funkcji góra-dół BEZ termoobiegu. Tortownicę zdejmujemy dopiero jak sernik całkowicie ostygnie.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.