Schab pieczony (w rękawie)
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Przepyszny schab pieczony w rękawie to super opcja na obiad, a także do kanapek. Dodatkowo przepis można dowolnie modyfikować np. poprzez użycie innych przypraw – ostrej papryki, słodkiej papryki, ziół :)
|
5 z 5 (4 głosy) |
|
5 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 1 h | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
schab bez kości - 1 kg
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
sól - 1 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy - 3 łyżki
pieprz - 1 szczypta
Dodatkowo:
rękaw do pieczenia z klipsami
PRZYGOTOWANIE
Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Końcówką noża robimy dziurki w mięsie, następnie nacieramy je solą, czosnkiem, olejem i szczyptą pieprzu.
Tak przygotowane mięso odkładamy na całą noc do lodówki.
Schab przekładamy do rękawa, zostawiając trochę wolnego miejsca i zamykamy klamrami.
Schab pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Gotowy pieczony schab serwujemy z ulubionymi dodatkami!
Uwagi
Do pieczenia używamy funkcji góra-dół bez termoobiegu. Jeśli nasz rękaw do pieczenia nie ma porów do przepuszczania pary to możemy go delikatnie podziurkować nożem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!