Schab pieczony (w rękawie)


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Przepyszny schab pieczony w rękawie to super opcja na obiad, a także do kanapek. Dodatkowo przepis można dowolnie modyfikować np. poprzez użycie innych przypraw – ostrej papryki, słodkiej papryki, ziół :)

5 z 5 (4 głosy)

5 z 5 (4 głosy)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 1 h 1 h 10 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • schab bez kości - 1 kg

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • sól - 1 1/2 łyżeczki

  • olej rzepakowy - 3 łyżki

  • pieprz - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia z klipsami

PRZYGOTOWANIE

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Końcówką noża robimy dziurki w mięsie, następnie nacieramy je solą, czosnkiem, olejem i szczyptą pieprzu.

Tak przygotowane mięso odkładamy na całą noc do lodówki.

Schab przekładamy do rękawa, zostawiając trochę wolnego miejsca i zamykamy klamrami.

Schab pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Gotowy pieczony schab serwujemy z ulubionymi dodatkami!

Uwagi

Do pieczenia używamy funkcji góra-dół bez termoobiegu. Jeśli nasz rękaw do pieczenia nie ma porów do przepuszczania pary to możemy go delikatnie podziurkować nożem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.