pelniasmakow-banner

Pączki z nutellą


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Co prawda do Tłustego Czwartku jeszcze chwila, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby już dziś przygotować pyszne pączki z nutellą :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (4 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (4 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
40 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
20

Pączki:

  • świeże drożdże - 25 g

  • mąka tortowa - 4 szklanki

  • masło - 100 g

  • mleko - 250 ml

  • jajka - 2 sztuki

  • cukier - 4 łyżki

  • sól - 3/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • nutella - 150 g

  • olej do smażenia

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Mleko podgrzewamy delikatnie, aby było ciepłe. Masło roztapiamy i odkładamy do ostudzenia.

W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki.

Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, rozczyn drożdżowy i całość mieszamy.

Następnie powoli dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na pączki przez 15 minut.

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczka i ponownie odkładamy w miejsce bez przeciągów na 60 minut.

Pączki:

Wyrośnięte ciasto zagniatamy szybko i odrywamy kawałki, które w dłoniach formujemy na kształtne kuleczki.

Pączki układamy na blaszce do pieczenia, zachowując większe odstępy i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W głębszym garnku rozgrzewamy olej (powinien mieć temperaturę około 175-180 stopni) i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.

Następnie łyżką cedzakową przenosimy je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Pączki z nutellą:

W każdym pączku robimy dziurkę za pomocą łyżeczki/noża (wąskiej części).

Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy nutellę i nadziewamy pączki.

Gotowe pączki z nutellą możemy oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi

Czas oczekiwania na pączki to 105 minut. Jeśli mamy drożdże suszone to używamy następującego przelicznika: 50g drożdży świeżych = 14g drożdży suszonych)


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Jurla 3 lata temu
czy można zamienić na pełnoziarnistą mąkę ?
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Beata M. 3 lata temu
Pyszne. :)
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.