Tagliatelle z sosem pieczarkowym
Łatwy
Tani
Błyskawiczne tagliatelle z pieczarkami w kremowym sosie to pomysł na prosty obiad :) Mięsożercy mogą dodać pokrojony i podsmażony boczek lub pierś z kurczaka/indyka!
|
5 z 5 (4 głosy) |
|
5 z 5 (4 głosy) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 25 min | 35 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 25 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
makaron tagliatelle - 400 g
pieczarki - 300 g
śmietanka do sosów w kartoniku 18% - 500 ml
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
masło - 2 łyżki
oliwa - 1 łyżka
tymianek suszony - 1/2 łyżeczki
sok z cytryny (do smaku)
pieprz ziołowy
sól
pieprz
Dodatkowo:
starty ser żółty (może być parmezan)
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w pióra, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni lub w garnku podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajmy pieczarki. Smażymy 3 minuty, następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 3-4 minuty.
Następnie całość zalewamy śmietanką, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Po 2-3 minutach próbujemy sos i w razie potrzeby doprawiamy cytryną do smaku.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Tagliatelle z sosem pieczarkowym serwujemy posypane parmezanem i pietruszką.
Uwagi
Tagliatelle oczywiście możemy zastąpić innym rodzajem makaronu. Do sosu możemy także dodać pokrojony i podsmażony boczek lub pierś z kurczaka/indyka.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!