Tagliatelle z sosem pieczarkowym


x

Łatwy

Tani


Błyskawiczne tagliatelle z pieczarkami w kremowym sosie to pomysł na prosty obiad :) Mięsożercy mogą dodać pokrojony i podsmażony boczek lub pierś z kurczaka/indyka!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 25 min 35 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • makaron tagliatelle - 400 g

  • pieczarki - 300 g

  • śmietanka do sosów w kartoniku 18% - 500 ml

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • masło - 2 łyżki

  • oliwa - 1 łyżka

  • tymianek suszony - 1/2 łyżeczki

  • sok z cytryny (do smaku)

  • pieprz ziołowy

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • starty ser żółty (może być parmezan)

  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w pióra, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelni lub w garnku podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajmy pieczarki. Smażymy 3 minuty, następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 3-4 minuty.

Następnie całość zalewamy śmietanką, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Po 2-3 minutach próbujemy sos i w razie potrzeby doprawiamy cytryną do smaku.

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tagliatelle z sosem pieczarkowym serwujemy posypane parmezanem i pietruszką.

Uwagi

Tagliatelle oczywiście możemy zastąpić innym rodzajem makaronu. Do sosu możemy także dodać pokrojony i podsmażony boczek lub pierś z kurczaka/indyka.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.