Serowe fondue


x

Łatwy

Przystępny

Bez jajek


Dzisiaj zapraszamy Was w przepyszną podróż do… Szwajcarii! Serowe fondue często kojarzone jest z kuchnią francuską, gdzie faktycznie jest mocno popularne, podobnie jak we Włoszech, ale jest to danie narodowe szwajcarskie. Oczywiście fondue nie należy do dań „fit”, ale smak jest niezastąpiony i wart kalorii :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie
25 min
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • ser Emmentaler - 350 g

  • ser Gruyere - 350 g

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • białe wino wytrawne - 1 1/2 szklanki

  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

  • pieprz biały - 2 szczypty

Dodatkowo:

  • pieczywo

PRZYGOTOWANIE

Czosnek obieramy, jeden ząbek kroimy na pół, drugi przeciskamy przez praskę.

Sery kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.

Naczynie do fondue nacieramy w środku pierwszym ząbkiem czosnku, drugi układamy na dnie naczynia.

Wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Kolejno dodajemy sery i całość mieszamy drewnianą łyżką.

Gdy sery całkowicie się rozpuszczą, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina oraz biały pieprz i gałkę muszkatołową.

Gdy składniki na serowe fondue się połączą zasiadamy z gośćmi do uczty!

Uwagi

Jeśli chcemy odrobinę przyśpieszyć cały proces to możemy przygotować fondue w garnku na kuchence, a dopiero gotowe przełożyć do podgrzewacza fondue.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.