pelniasmakow-banner

Serowe fondue


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Dzisiaj zapraszamy Was w przepyszną podróż do… Szwajcarii! Serowe fondue często kojarzone jest z kuchnią francuską, gdzie faktycznie jest mocno popularne, podobnie jak we Włoszech, ale jest to danie narodowe szwajcarskie. Oczywiście fondue nie należy do dań „fit”, ale smak jest niezastąpiony i wart kalorii :)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

  • ser Emmentaler - 350 g

  • ser Gruyere - 350 g

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • białe wino wytrawne - 1 1/2 szklanki

  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

  • pieprz biały - 2 szczypty

Dodatkowo:

  • pieczywo

PRZYGOTOWANIE

Czosnek obieramy, jeden ząbek kroimy na pół, drugi przeciskamy przez praskę.

Sery kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.

Naczynie do fondue nacieramy w środku pierwszym ząbkiem czosnku, drugi układamy na dnie naczynia.

Wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Kolejno dodajemy sery i całość mieszamy drewnianą łyżką.

Gdy sery całkowicie się rozpuszczą, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina oraz biały pieprz i gałkę muszkatołową.

Gdy składniki na serowe fondue się połączą zasiadamy z gośćmi do uczty!

Uwagi

Jeśli chcemy odrobinę przyśpieszyć cały proces to możemy przygotować fondue w garnku na kuchence, a dopiero gotowe przełożyć do podgrzewacza fondue.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Patrycja Reszko 3 lata temu
Ale to musi być pyszna uczta!
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.