Serowe fondue
Łatwy
Przystępny
Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy Was w przepyszną podróż do… Szwajcarii! Serowe fondue często kojarzone jest z kuchnią francuską, gdzie faktycznie jest mocno popularne, podobnie jak we Włoszech, ale jest to danie narodowe szwajcarskie. Oczywiście fondue nie należy do dań „fit”, ale smak jest niezastąpiony i wart kalorii :)
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
ser Emmentaler - 350 g
ser Gruyere - 350 g
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
białe wino wytrawne - 1 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
pieprz biały - 2 szczypty
Dodatkowo:
pieczywo
PRZYGOTOWANIE
Czosnek obieramy, jeden ząbek kroimy na pół, drugi przeciskamy przez praskę.
Sery kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.
Naczynie do fondue nacieramy w środku pierwszym ząbkiem czosnku, drugi układamy na dnie naczynia.
Wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Kolejno dodajemy sery i całość mieszamy drewnianą łyżką.
Gdy sery całkowicie się rozpuszczą, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina oraz biały pieprz i gałkę muszkatołową.
Gdy składniki na serowe fondue się połączą zasiadamy z gośćmi do uczty!
Uwagi
Jeśli chcemy odrobinę przyśpieszyć cały proces to możemy przygotować fondue w garnku na kuchence, a dopiero gotowe przełożyć do podgrzewacza fondue.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!