pelniasmakow-banner

Ryba po grecku


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Ryba po grecku najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona i "przegryziona", czyli po kilku godzinach w lodówce. Podawaj ją na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne.

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
1 h 10 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • filetów rybnych (np. dorsz, mintaj, morszczuk) - 500 g

  • marchewki - 3 sztuki

  • pietruszki - 2 sztuki

  • seler (mały) - 1 sztuka

  • cebule - 2 sztuki

  • por (biała część) - 1 sztuka

  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki

  • liść laurowy - 1 sztuka

  • ziela angielskie - 2 ziarenka

  • olej - 2 łyżki

  • sól - 2 szczypty

  • pieprz - 2 szczypty

  • Mąka do obtoczenia ryby - 5 łyżek

  • Sok z cytryny - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie warzyw:

Marchewki, pietruszki i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora pokrój w cienkie półplasterki.

Duszenie warzyw:

W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, dodaj cebulę oraz pora i smaż na średnim ogniu, aż zmiękną.

Dodaj starte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Smaż wszystko razem przez około 10 minut, często mieszając.

Dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody, aby warzywa miały trochę sosu. Duś na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Przygotowanie ryby:

Filety rybne oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej i smaż filety rybne na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu, odsącz rybę na papierowym ręczniku.

Składanie dania:

Na dnie naczynia (np. żaroodpornego) rozłóż warstwę duszonych warzyw, następnie ułóż na niej kawałki ryby. Na rybie rozłóż kolejną warstwę warzyw.

Całość możesz polać sokiem z cytryny dla dodatkowego smaku.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.