Wietnamska zupa Pho
Normalny
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Niezwykle aromatyczna, subtelnie orientalna, z pewnością podbije Wasze podniebienia :) A co najważniejsze prosta w wykonaniu i z powszechnie dostępnych składników!! Dzisiaj na obiad Wietnamska zupa Pho :)
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
30 min | 1 h | 1 h 30 min |
Przygotowanie | 30 min |
Gotowanie | 1 h |
Gotowe | 1 h 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
Bulion:
porcja rosołowa z kurczaka lub kaczki - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
starty imbir - 2 łyżeczki
gałązki kolendry - 4 sztuki
papryczka chili - 1 1/2 sztuki
cynamon - 1 szczypta
goździki - 3 sztuki
gwiazdki anyżu - 1/2 sztuki
sos sojowy (do smaku)
Wietnamska zupa Pho:
kiełki fasoli mung
pierś z kurczaka lub kaczki - 1 sztuka
makaron ryżowy
szczypiorek
sól
PRZYGOTOWANIE
Bulion:
porcję rosołową płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, następnie dodajemy sól, anyż, goździki, cynamon, cebulę, czosnek, imbir (połowę), chili (1 papryczkę), kolendrę (połowę). Przykrywamy i gotujemy przez ok. godzinę. Dodajemy 5-6 łyżek sosu sojowego i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Przecedzamy przez sitko.
Pierś kaczki lub kurczaka obsypujemy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni. Usmażoną kroimy na plasterki.
Zagotowujemy bulion i dodajemy posiekaną, pozostałą papryczkę chili i imbir.
Wietnamska zupa Pho:
makaron ryżowy gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do głębokich talerzy lub misek wykładamy makaron, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kiełki fasoli mung, pierś kaczki, posypujemy odrobiną kolendry i posiekanym szczypiorkiem. Wedle uznania każdy może doprawić sosem sojowym.
Wietnamska zupa Pho może być podawana z wołowiną! Wszystko wedle uznania 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!