Whiskey Sour
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez nabiału
Whiskey Sour z białkiem jajka to klasyczny koktajl łączący gładkość bourbonu z kwasowością świeżo wyciśniętego soku z cytryny, wzbogacony o kremową teksturę puszystego białka jajka. Dodatek piany z białka jajka nadaje drinkowi aksamitną konsystencję i elegancki wygląd, co czyni go ulubieńcem wśród miłośników koktajli.
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
5 min |
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
1 |
bourbon (lub innej whiskey) - 60 ml
świeżo wyciśnięty soku z cytryny - 30 ml
syrop cukrowy (prosty syrop: 1 część cukru rozpuszczona w 1 części wody) - 15 ml
białko jajka - 1 sztuka
kostki lodu - 3 sztuki
Wiśnia koktajlowa i plasterek cytryny do dekoracji (opcjonalnie) - 1 brak
PRZYGOTOWANIE
Wlej bourbon, sok z cytryny, syrop cukrowy i białko jajka do shakera.
Zacznij bez lodu – zamknij shaker i wstrząsaj energicznie przez około 15 sekund. Ten krok pomaga stworzyć kremową pianę z białka jajka.
Dodaj lód do shakera i ponownie wstrząsaj przez kolejne 15 sekund, aby dobrze schłodzić drinka.
Przelej koktajl do niskiej szklanki typu rocks lub old fashioned.
Udekoruj drinka wiśnią koktajlową i plasterkiem cytryny.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!