pelniasmakow-banner

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym z pieczonymi ziemniakami i sałatką


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym to eleganckie, ale proste danie, w którym delikatne mięso polędwicy łączy się z kremowym sosem o wyrazistym, lekko słodko-ostrym smaku musztardy. Podane z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką, tworzą zrównoważony, smaczny obiad, idealny na bardziej wyjątkowe okazje, ale także na codzienny posiłek.

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 40 min 20 min 1 h 25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 1 h 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
3

Polędwiczki wieprzowe

  • polędwica wieprzowa - 500 g

  • musztarda (najlepiej Dijon lub francuskiej) - 2 łyżki

  • śmietanka 30% - 150 ml

  • miód - 1 łyżeczka

  • cebula - 1 sztuka

  • ząbki czosnku - 2 sztuki

  • Sól, pieprz - 1 brak

  • oliwa - 3 łyżki

Pieczone ziemniaki

  • ziemniaki - 500 g

  • oliwa - 2 łyżki

  • zióła prowansalskie - 1 łyżeczka

  • Sól i pieprz - 1 brak

Sałatka

  • ogórek - 1 sztuka

  • pomidorki koktajowe - 12 sztuk

  • rukola - 2 garście

  • sok z cytryny - 20 ml

  • Sól i pieprz - 1 brak

PRZYGOTOWANIE

Pieczone ziemniak

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Ziemniaki obierz (lub jeśli młode – zostaw skórkę), pokrój w łódeczki lub kostkę.

Wymieszaj ziemniaki z oliwą, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 30-40 minut, aż będą złote i chrupiące, mieszając je w połowie pieczenia.

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości około 2-3 cm. Delikatnie rozgnieć dłonią każdy plaster i dopraw solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste, ale miękkie w środku. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.

Na tej samej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj musztardę, miód i śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Włóż polędwiczki z powrotem do sosu i podgrzewaj przez 2-3 minuty.

Sałatka

Ogórka i pomidora pokrój na kawałki, wymieszaj z rukolą.

Skrop oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.

Uwagi

Podawaj polędwiczki wieprzowe polane sosem musztardowo-śmietanowym, obok pieczonych ziemniaków i świeżej sałatki. Możesz opcjonalnie posypać danie świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.