Kaczka z jabłkami w miodowo-musztardowej glazurze
Normalny
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Grudzień, lekki mrozik na zewnątrz i oczekiwanie na święta. Te jakże sympatyczne hasła wielu z nas jednoznacznie kojarzą się z pysznym jedzeniem i zapachami 🙂 A kaczka z jabłkami w miodowo-musztardowej glazurze to nasza propozycja na drugi dzień Świąt!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 2 h | 2 h 20 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 2 h |
Gotowe | 2 h 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
kaczka - 1 sztuka
jabłka - 5 sztuk
ząbki czosnku - 2 sztuki
świeży rozmaryn - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek
Glazura
musztarda francuska gruboziarnista - 2 łyżki
musztarda Dijon - 2 łyżki
biały ocet winny - 2 łyżki
miód płynny - 60 ml
olej rzepakowy - 1 łyżka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kaczkę myjemy i osuszamy.
3 jabłka kroimy w kostkę i łączymy z posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Całością powstałego farszu wypełniamy kaczkę i związujemy nicią.
Mieszamy wszystkie składniki glazury i nacieramy nią kaczkę.
Pozostałe jabłka kroimy w „ósemki”.
Na delikatnie posmarowanej oliwą brytfance układny kaczkę i obkładamy pozostałymi jabłkami.
Kaczka z jabłkami w miodowo-musztardowej glazurze powinna być pieczona 2 godziny w 180 stopniach.
Kaczka z jabłkami w miodowo-musztardowej glazurze powinna być podawana z pieczonymi ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Osoby z nietolerancją muszą się upewnić, że musztardy nie zawiera glutenu, jaj i mleka.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!