Risotto z pieczarkami


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Pyszne, kremowe risotto z pieczarkami – proste do zrobienia, z pewnością zaspokoi Wasze podniebienia 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki

  • ryż arborio - 2 1/2 szklanki

  • pieczarki - 300 g

  • bulion (może być warzywny lub mięsny) - 1 l

  • cabula - 1 sztuka

  • suszone grzyby - 6 sztuk

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • śmietana - 1/2 szklanki

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • parmezan (opcjonalnie)

  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Do bulionu dodajemy grzyby i gotujemy ok 15 min (w zależności od tego jakich grzybów użyjemy).

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę/drobno posiekanym czosnkiem.

Następnie dodajemy ryż i smażymy przez kilka minut.

Po tym czasie całość zalewamy bulionem. Jeśli ryż wchłonie bulion, a nie będzie jeszcze miękki możemy dodawać wodę aż ziarna zmiękną.

Mięso, pieczarki kroimy i smażymy na osobnej patelni. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, parmezan, posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Risotto z pieczarkami podajemy zaraz po przygotowaniu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.