Risotto z pieczarkami

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek
Pyszne, kremowe risotto z pieczarkami – proste do zrobienia, z pewnością zaspokoi Wasze podniebienia 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
pierś z kurczaka - 2 sztuki
ryż arborio - 2 1/2 szklanki
pieczarki - 300 g
bulion (może być warzywny lub mięsny) - 1 l
cabula - 1 sztuka
suszone grzyby - 6 sztuk
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
śmietana - 1/2 szklanki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
parmezan (opcjonalnie)
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Do bulionu dodajemy grzyby i gotujemy ok 15 min (w zależności od tego jakich grzybów użyjemy).
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę/drobno posiekanym czosnkiem.
Następnie dodajemy ryż i smażymy przez kilka minut.
Po tym czasie całość zalewamy bulionem. Jeśli ryż wchłonie bulion, a nie będzie jeszcze miękki możemy dodawać wodę aż ziarna zmiękną.
Mięso, pieczarki kroimy i smażymy na osobnej patelni. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, parmezan, posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Risotto z pieczarkami podajemy zaraz po przygotowaniu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!