Gorąca czekolada
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Długie jesienne wieczory, za oknem chłodna i deszczowa pogoda, a my siedzimy przykryci ciepłym kocykiem z ulubioną książką w ręku… Jedyne czego brakuje to czegoś słodkiego i zarazem rozgrzewającego… Oto przepis 🙂 Ta pyszna gorąca czekolada pomimo, iż do niskokalorycznych nie należy to warta jest grzechu!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
mleko - 500 ml
śmietana kremówka (może być 30 lub 36%) - 500 ml
gorzka czekolada - 200 g
mleczna czekolada - 100 g
kakao (gorzkie) - 3 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
do posypania pianki marshmallow
PRZYGOTOWANIE
Z 500ml mleka odlewamy jedną szklankę i dodajemy kakao. Mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek.
Pozostałą cześć mleka wraz ze śmietanką umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy połączone mleko i kakao.
Zmniejszamy ogień, czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do całości. Doprawiamy cynamonem.
Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i osiągnięcia gładkiej, jednolitej konsystencji.
Gorąca czekolada najlepiej smakuje serwowana wraz z piankami marshmallow!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!