Pstrąg pieczony


x

Łatwy

Drogi

Bezglutenowe

Bez jajek


Bardzo aromatyczny pstrąg pieczony, świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie! Łatwy w przygotowaniu, a smakuje niezwykle wykwintnie 🙂 Wybierając rybę pamiętajmy aby miała jasne skrzela, błyszczącą skórę i przeźroczyste wypukłe oczy – wtedy z pewnością będzie świeża i pyszna! Jeśli bardzo liczysz się z kaloriami i wolisz unikać tłuszczu to rybę można piec bez dodatku masła/oliwy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 15 min 25 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • wypatroszone pstrągi (każdy powinien mieć ok 30g) - 4 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 8 sztuk

  • cytryna - 2 sztuki

  • natka pietruszki (pęczek) - 1 sztuka

  • koperek (pęczek) - 1 sztuka

  • masło - 4 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pstrągi dokładnie myjemy z zewnątrz i w środku, osuszamy, a następnie układamy na papierze do pieczenia – każdą na osobnym kawałku. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki.

W środku każdą z ryb solimy (wg upodobań), dokładamy kilka gałązek pietruszki, koperku, plasterki cytryny i obrane ząbki czosnku.

Na rybie również układamy plasterki cytryny, posypujemy pieprzem, solą i rozsmarowujemy (w miarę możliwości) łyżeczkę masła.

Pstrągi zawijamy w papier – możemy również związać go na końcach i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Pstrąg pieczony powinien być podawany z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.