Tortilla
Normalny
Tani
Powszechnie używana w kuchni meksykańskiej, zawładnęła również sercami Europejczyków! Tortilla stanowi świetną bazę do dań. Zwłaszcza, że wystarczy dodać nasze ulubione warzywa, mięso (polecamy carnitas), zwinąć i gotowe 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
10 |
mąka pszenna - 2 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
gorąca woda - 3/4 szklanki
smalec - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Smalec roztapiamy w gorącej wodzie i powoli dodajemy do mąki, cały czas mieszając. Następnie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą odkładamy na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15-16 kuleczek i odstawiamy na parę minut.
Każdą z porcji rozwałkowujemy, aż do uzyskania w miarę równych placków tortilla. Jeśli chcemy, aby były idealnie równie to możemy użyć formy.
Tortillę smażymy na rozgrzanej, suchej patelni ok 30-40 sekund z każdej strony (aż pojawią się pęcherzyki i brązowe plamki).
Tortilla powinna być podawana z ulubionymi dodatkami!
Uwagi
Jeśli nie potrzebujmy robić wszystkich placków jednego dnia, to bez obaw! Ciasto możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!