Tortilla


x

Normalny

Tani


Powszechnie używana w kuchni meksykańskiej, zawładnęła również sercami Europejczyków! Tortilla stanowi świetną bazę do dań. Zwłaszcza, że wystarczy dodać nasze ulubione warzywa, mięso (polecamy carnitas), zwinąć i gotowe 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
25 min
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
10

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • gorąca woda - 3/4 szklanki

  • smalec - 3 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Smalec roztapiamy w gorącej wodzie i powoli dodajemy do mąki, cały czas mieszając. Następnie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą odkładamy na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15-16 kuleczek i odstawiamy na parę minut.

Każdą z porcji rozwałkowujemy, aż do uzyskania w miarę równych placków tortilla. Jeśli chcemy, aby były idealnie równie to możemy użyć formy.

Tortillę smażymy na rozgrzanej, suchej patelni ok 30-40 sekund z każdej strony (aż pojawią się pęcherzyki i brązowe plamki).

Tortilla powinna być podawana z ulubionymi dodatkami!

Uwagi

Jeśli nie potrzebujmy robić wszystkich placków jednego dnia, to bez obaw! Ciasto możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.