pelniasmakow-banner

Uszka z grzybami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Tradycyjne i pyszne uszka z grzybami. Nieodzowne na świątecznych stołach. Aż ślinka cieknie, byle tylko doczekać do Wigilii! Uszka oczywiście podajemy razem z barszczem czerwonym!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
1 h 30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

Ciasto:

  • mąka pszenna - 1 kg

  • letnia woda (może być surowa lub przegotowana) - 3/4 l

  • jajka - 1 sztuka

  • olej - 3 łyżki

  • sól - 1 szczypta

Farsz:

  • pieczarki (można użyć leśnych grzybów) - 1 1/2 kg

  • cebula - 2 sztuki

  • bułka tarta - 4 łyżki

  • masło

  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Mąkę wsypujemy do miski, odsypujemy 3/4 szklanki. Robimy dołek i wbijamy do niego jajko. Posypujemy wszystko solą.

Zagniatamy ciasto, dolewając wodę małymi porcjami. Gdy kula ciasta będzie uformowana dodajemy olej i zagniatamy do jego wchłonięcia. Otaczamy kulę ciasta mąką (dość szybko robi się rzadkie i mokre).

Wałkujemy nieduże porcje na grubość ok. 2 -3 mm, wykrawamy krążki. Gdy ciasto zbyt mocno lepi się do rąk, dodajemy odrobinę mąkę i zagniatamy.

Farsz:

Pieczarki obieramy ze skórki i gotujemy w całości (grzyby leśne gotujemy oddzielnie), odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa.

Drobno pokrojoną w kostkę cebulę musimy zeszklić na maśle, a następnie dokładnie wymieszać z grzybami, dodając sól, pieprz, bułkę tartą. (jeśli farsz będzie zbyt rzadki, musimy dodać więcej bułki).

Lepimy uszka z grzybami, a następnie wrzucamy je do wrzacęj, osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy (wystarczy 1 raz) i czekamy aż wypłyną.

Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy ok. 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy zimną wodą, a następnie przekładamy do naczynia i obficie skrapiamy rozpuszczonym masłem.

Uszka z grzybami podajemy jako dodatek do barszczu, a jeśli nam zostaną to równie pysznie smakują następnego dnia, podsmażone na maśle lubo oleju!

Uwagi

Jeśli zamiast pieczarek używamy leśnych grzybów, to wcześniej je moczymy. Możemy także dodać ich niewielką ilość do pieczarek.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.