Pierniki z pomarańczą


x

Normalny

Przystępny


Świąteczny szał pierniczkowy! Ostatnio zapraszaliśmy na wersję tradycyjną, dzisiaj odrobinę inaczej bo na pomarańczowo! Zapraszamy na pierniki z pomarańczą!

4 z 5 (1 głos)

4 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 10 min 1 h 10 min
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 10 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
35

  • masło w temperaturze pokojowej - 220 g

  • cukier - 150 g

  • mąka pszenna - 550 g

  • miód - 60 g

  • jajka - 1 sztuka

  • sok wyciśnięty z pomarańczy - 60 ml

  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki

  • przyprawa do piernika - 2 1/2 łyżeczki

  • starta skórka z pomarańczy - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Miksujemy masło i cukier. Jajko rozdzielamy i dodajemy najpierw żółtko, a później białko. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i miód, na samym końcu sok.

W misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawę i powoli dodajemy do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej, odrobinę grudkowatej konsystencji.

Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy wybrane przez nas kształty.

Pierniki z pomarańczą pieczemy w 190 stopniach ok 10 minut.

Gotowe pierniczki podajemy same, z lukrem lub ozdobione w wybrany przez nas sposób!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.