Pierniki z pomarańczą
 
                Normalny
 
                Przystępny
Świąteczny szał pierniczkowy! Ostatnio zapraszaliśmy na wersję tradycyjną, dzisiaj odrobinę inaczej bo na pomarańczowo! Zapraszamy na pierniki z pomarańczą!
|  |   4 z 5 (1 głos) | |
|   4 z 5 (1 głos) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 1 h | 10 min | 1 h 10 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 1 h | 
| Pieczenie | 10 min | 
| Gotowe | 1 h 10 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 35 | 
- masło w temperaturze pokojowej - 220 g 
- cukier - 150 g 
- mąka pszenna - 550 g 
- miód - 60 g 
- jajka - 1 sztuka 
- sok wyciśnięty z pomarańczy - 60 ml 
- soda oczyszczona - 2 łyżeczki 
- przyprawa do piernika - 2 1/2 łyżeczki 
- starta skórka z pomarańczy - 2 łyżki 
PRZYGOTOWANIE
Miksujemy masło i cukier. Jajko rozdzielamy i dodajemy najpierw żółtko, a później białko. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i miód, na samym końcu sok.
W misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawę i powoli dodajemy do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej, odrobinę grudkowatej konsystencji.
Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy wybrane przez nas kształty.
Pierniki z pomarańczą pieczemy w 190 stopniach ok 10 minut.
Gotowe pierniczki podajemy same, z lukrem lub ozdobione w wybrany przez nas sposób!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            