Krokiety z kapustą i grzybami

Normalny

Przystępny
Świętnie komponują się z barszczem czerwonym! Smakują zawsze, nie tylko w okresie świątecznym! Pyszne krokiety z kapustą i grzybami – zapraszamy!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
Panierka:
jajka - 2 sztuki
bułka tarta
olej do smażenia
Naleśniki:
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
olej - 4 łyżki
woda gazowana - 3/4 szklanki
sól - 1 szczypta
Farsz:
kapusta włoska (główka) - 1/2 sztuki
cebula - 1 sztuka
suszone grzyby leśne - 1 garść
masło - 1 łyżka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki:
Naleśniki: wszystkie składniki poza mąką umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i nadal miksujemy. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Farsz:
Farsz: z kapusty usuwamy głąb i gotujemy we wrzątku kilka minut – aż zmięknie, ale pozostanie „al dente”. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Cebulę musimy zeszklić na maśle, dodając pokrojone w drobną kostkę, namoczone dzień wcześniej grzyby i kapustę. Smażymy. Następnie dodajemy sól i pieprz. Jeśli farsz wydaje nam się suchy możemy dodać odrobinę wody (byle nie z kapusty!)
Panierka:
Krokiety z kapustą i grzybami: nakładamy farsz na usmażone naleśniki i zawijamy krokiety. Na samym końcu obtaczamy je w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju, aż panierka będzie zarumieniona.
Gotowe krokiety podajemy z barszczem!
Uwagi
1. Jeśli wolimy bardziej tłuste naleśniki to przed każdym kolejnym dodajemy odrobinę oleju, jeśli nie to możemy smażyć bez oleju (naleśniki i tak się usmażą bo olej jest w środku). 2. Jeśli podczas miksowania okaże się, iż cisto na naleśniki jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. 3. Jeśli jednak ciasto chwilę postoi może zgęstnieć – wtedy należy dodać odrobinę wody.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!