pelniasmakow-banner

Krokiety z kapustą i grzybami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Świętnie komponują się z barszczem czerwonym! Smakują zawsze, nie tylko w okresie świątecznym! Pyszne krokiety z kapustą i grzybami – zapraszamy!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

Panierka:

  • jajka - 2 sztuki

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Naleśniki:

  • jajka - 2 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • mleko - 1 szklanka

  • olej - 4 łyżki

  • woda gazowana - 3/4 szklanki

  • sól - 1 szczypta

Farsz:

  • kapusta włoska (główka) - 1/2 sztuki

  • cebula - 1 sztuka

  • suszone grzyby leśne - 1 garść

  • masło - 1 łyżka

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki:

Naleśniki: wszystkie składniki poza mąką umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i nadal miksujemy. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Farsz:

Farsz: z kapusty usuwamy głąb i gotujemy we wrzątku kilka minut – aż zmięknie, ale pozostanie „al dente”. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Cebulę musimy zeszklić na maśle, dodając pokrojone w drobną kostkę, namoczone dzień wcześniej grzyby i kapustę. Smażymy. Następnie dodajemy sól i pieprz. Jeśli farsz wydaje nam się suchy możemy dodać odrobinę wody (byle nie z kapusty!)

Panierka:

Krokiety z kapustą i grzybami: nakładamy farsz na usmażone naleśniki i zawijamy krokiety. Na samym końcu obtaczamy je w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju, aż panierka będzie zarumieniona.

Gotowe krokiety podajemy z barszczem!

Uwagi

1. Jeśli wolimy bardziej tłuste naleśniki to przed każdym kolejnym dodajemy odrobinę oleju, jeśli nie to możemy smażyć bez oleju (naleśniki i tak się usmażą bo olej jest w środku). 2. Jeśli podczas miksowania okaże się, iż cisto na naleśniki jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. 3. Jeśli jednak ciasto chwilę postoi może zgęstnieć – wtedy należy dodać odrobinę wody.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.