Czekoladowy sernik

Normalny

Drogi
Jesteś miłośnikiem serników i czekolady? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie! Zapraszamy na czekoladowy sernik!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 1 h | 1 h 30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
Spód:
herbatniki czekoladowe - 250 g
masło - 120 g
Masa serowa:
twaróg z wiaderka - 1 1/5 kg
cukier - 200 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
jajka - 4 sztuki
czekolada deserowa - 300 g
śmietana kremówka (36%) - 200 g
gorzkie kakao - 2 łyżki
mleczna czekolada - 100 g
ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Spód:
herbatniki tłuczemy lub blendujemy na proszek. Masło roztapiamy, mieszamy razem z herbatnikami i wykładamy spód tortownicy.
Masa serowa:
ser miksujemy z cukrem, wanilią i mąką. Oddzielnie miksujemy jajka i dodajemy do masy serowej. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej razem z kakao. Następnie dodajemy do masy serowej i nadal miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i zmiksujemy do połączenia składników.
Czekoladowy sernik:
gotową masę serową wylewamy na herbatniki i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Następnie wyłączamy piekarnik, pozostawiając sernik w środku do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając odrobinę mleka i polewamy nią zimny sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. Opcjonalnie możemy posypać czekoladowy sernik odrobiną kakao i startej czekolady.
Uwagi
Przepis na sernik czekoladowy o średnicy 25cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!