Dorsz marynowany w sosie sojowym
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Szybki i banalnie prosty, soczysty dorsz o niezwykłym smaku i kolorze! Serdecznie polecamy miłośnikom ryb i nie tylko, gdyż nawet Ci nieprzekonani będą zachwyceni! Dzisiaj na obiad dorsz marynowany w sosie sojowym 🙂
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
filety z dorsza - 1 kg
oliwa z oliwek - 100 ml
przyprawa do ryby - 1 łyżeczka
sos sojowy - 3 łyżeczki
natka pietruszki (pęczek) - 1/2 sztuki
sól
pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W miseczce mieszamy oliwę, przyprawę do ryby, sos sojowy, pietruszkę, pieprz. sól (musimy być ostrożni bo przyprawy do ryb często już ją zawierają, ponadto sos sojowy też jest słony). Odstawiamy na 20 minut.
Filety dokładnie myjemy, jeśli mają skórę – pozostawiamy ją, oczyszczamy jedynie z łusek. Rybę nacieramy marynatą i odstawiamy na 35 – 40 minut.
Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy ok 3 minuty z każdej strony (zależy jak gruby jest filet).
Dorsz marynowany w sosie sojowym powinien być podawany z dodatkami np. ryżem i ulubioną sałatką!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!