Dorsz marynowany w sosie sojowym


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Szybki i banalnie prosty, soczysty dorsz o niezwykłym smaku i kolorze! Serdecznie polecamy miłośnikom ryb i nie tylko, gdyż nawet Ci nieprzekonani będą zachwyceni! Dzisiaj na obiad dorsz marynowany w sosie sojowym 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • filety z dorsza - 1 kg

  • oliwa z oliwek - 100 ml

  • przyprawa do ryby - 1 łyżeczka

  • sos sojowy - 3 łyżeczki

  • natka pietruszki (pęczek) - 1/2 sztuki

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

W miseczce mieszamy oliwę, przyprawę do ryby, sos sojowy, pietruszkę, pieprz. sól (musimy być ostrożni bo przyprawy do ryb często już ją zawierają, ponadto sos sojowy też jest słony). Odstawiamy na 20 minut.

Filety dokładnie myjemy, jeśli mają skórę – pozostawiamy ją, oczyszczamy jedynie z łusek. Rybę nacieramy marynatą i odstawiamy na 35 – 40 minut.

Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy ok 3 minuty z każdej strony (zależy jak gruby jest filet).

Dorsz marynowany w sosie sojowym powinien być podawany z dodatkami np. ryżem i ulubioną sałatką!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.