Limoncello

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Rewelacyjny i prosty w przygotowaniu Sycylijski likier Limoncello. Jednym słowem odrobina włoskiego słońca w kieliszku 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
16 |
spirytus - 500 ml
woda - 500 ml
cukier - 500 g
cytryny - 8 sztuk
PRZYGOTOWANIE
Cytryny sparzamy lub myjemy w gorącej wodzie. Ścieramy z nich skórkę i umieszczamy w dużej butelce lub słoju, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odkładamy w ciemne miejsce na 10 dni.
Codziennie potrząsamy butelką/słojem! Następnie przecedzamy spirytus i wyrzucamy skórki cytryn.
Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy powstały syrop cukrowy ze spirytusem i limoncello odstawiamy na 14 dni.
Po tym czasie likier należy przefiltrować (najlepiej używając filtrów do kawy) i rozlać do butelek.
Likier limoncello podajemy mocno schłodzony!
Uwagi
Czas oczekiwania na likier to 25 dni. Przepis na 2 butelki 0.7l likieru limoncello.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!