pelniasmakow-banner

Limoncello


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Rewelacyjny i prosty w przygotowaniu Sycylijski likier Limoncello. Jednym słowem odrobina włoskiego słońca w kieliszku 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
16

  • spirytus - 500 ml

  • woda - 500 ml

  • cukier - 500 g

  • cytryny - 8 sztuk

PRZYGOTOWANIE

Cytryny sparzamy lub myjemy w gorącej wodzie. Ścieramy z nich skórkę i umieszczamy w dużej butelce lub słoju, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odkładamy w ciemne miejsce na 10 dni.

Codziennie potrząsamy butelką/słojem! Następnie przecedzamy spirytus i wyrzucamy skórki cytryn.

Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy powstały syrop cukrowy ze spirytusem i limoncello odstawiamy na 14 dni.

Po tym czasie likier należy przefiltrować (najlepiej używając filtrów do kawy) i rozlać do butelek.

Likier limoncello podajemy mocno schłodzony!

Uwagi

Czas oczekiwania na likier to 25 dni. Przepis na 2 butelki 0.7l likieru limoncello.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.