Limoncello


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Rewelacyjny i prosty w przygotowaniu Sycylijski likier Limoncello. Jednym słowem odrobina włoskiego słońca w kieliszku 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
16

  • spirytus - 500 ml

  • woda - 500 ml

  • cukier - 500 g

  • cytryny - 8 sztuk

PRZYGOTOWANIE

Cytryny sparzamy lub myjemy w gorącej wodzie. Ścieramy z nich skórkę i umieszczamy w dużej butelce lub słoju, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odkładamy w ciemne miejsce na 10 dni.

Codziennie potrząsamy butelką/słojem! Następnie przecedzamy spirytus i wyrzucamy skórki cytryn.

Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy powstały syrop cukrowy ze spirytusem i limoncello odstawiamy na 14 dni.

Po tym czasie likier należy przefiltrować (najlepiej używając filtrów do kawy) i rozlać do butelek.

Likier limoncello podajemy mocno schłodzony!

Uwagi

Czas oczekiwania na likier to 25 dni. Przepis na 2 butelki 0.7l likieru limoncello.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.