Karmelowe Banoffee

Łatwy

Przystępny
Prosty i szybki przepis na rozpływające się w ustach ciasto z bananami i karmelem, ten smak uzależnia… 🙂 Zapraszamy na karmelowe banoffee!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
25 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
Spód:
herbatniki - 300 g
masło - 170 g
Banoffe:
masa krówkowa (kajmak) - 400 g
banany - 3 sztuki
cytryny - 1/2 sztuki
śmietana kremówka (30-36%) - 250 g
cukier puder - 1 łyżka
gorzka czekolada - 25 g
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej za pomocą blendera. Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i wykładamy dno formy do ciasta.
Banoffe:
Następnie rozprowadzamy na spodzie równomiernie kajmak. Banany kroimy w grubsze plasterki i obtaczamy je w odrobinie cytryny (aby nie zrobiły się ciemne), układamy na kajmaku.
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i rozprowadzamy na bananach. Całość posypujemy drobno startą gorzką czekoladą.
Karmelowe banoffee podajemy schłodzone!
Uwagi
Przepis na formę do tarty o średnicy 22cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!