Błyskawiczne pączki
Łatwy
Tani
Bez jajek
Uwielbiane przez cały rok, nie tylko w tłusty czwartek! Delikatne, błyskawiczne pączki wykonamy w prosty sposób 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
25 |
mąka pszenna - 1 1/4 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
mleko - 1/4 szklanki
maślanka - 1/4 szklanki
cukier - 1/4 szklanki
stopione masło - 3 łyżki
olej
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Mieszamy osobno składniki suche, z wyjątkiem cukru (mąkę, proszek do pieczenia, sól) i mokre (mleko, maślankę, roztopione masło + cukier). Następnie dodajemy jedne do drugich i mieszamy do połączenia składników.
Rozgrzewamy olej do smażenia – powinien mieć temperaturę ok 180 stopni. Aby sprawdzić czy jest odpowiednio rozgrzany na próbę możemy wrzucić kawałeczek ciasta – jeśli dosyć szybko wypłynie i się zarumieni, oznacza to że olej jest gotowy.
Z ciasta formujemy małe kuleczki i wrzucamy na olej. Po minucie obracamy je na drugą stronę. Po chwili wyjmujemy za pomocą cedzaka i układamy na ręczniku kuchennym.
Błyskawiczne pączki posypujemy cukrem pudrem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!