Dorsz w panierce parmezanowej

Normalny

Przystępny
Pyszna ryba w pysznej odsłonie – dzisiaj na obiad dorsz w panierce parmezanowej ze śródziemnomorskim, pomidorowym pesto. Jeśli jednak lubisz rybkę bez dodatków, to smakuje równie rewelacyjnie.
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
35 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Ryba:
dorsz (filety) - 500 g
tarty parmezan - 1/3 szklanki
jajko - 1 sztuka
bułka tarta
olej lub oliwa z oliwek
Pesto pomidorowe:
pomidory (najlepiej koktajlowe) - 200 g
suszone pomidory w zalewie - 4 sztuki
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
oliwa ze słoiczka z suszonymi pomidorami - 3 łyżki
listki bazylii - 10 sztuk
pasta chilli - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pesto:
pomidory i czosnek kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i smażymy przez 4-5 minut, następnie dodajemy bazylię i całość blendujemy. Powstałe pesto gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut.
Ryba:
dorsza dokładnie myjemy. Jajko roztrzepujemy. Rybę posypujemy delikatnie solą i pieprzem z obu stron, następnie moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i smażymy na rozgrzanej patelni do momentu zarumienienia.
Dorsz w panierce parmezanowej powinien być posypany odrobiną bazylii i serwowany z gorącym pesto. Do dekoracji możemy użyć także czarnych oliwek.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!