Wegański pasztet warzywny


x

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Smak i zdrowie na talerzu 🙂 Cóż więcej rzec… Zapraszamy na pyszny wegański pasztet warzywny!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 45 min 1 h 5 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • marchewka - 4 sztuki

  • seler - 1 sztuka

  • kasza jaglana - 200 g

  • mielone orzechy włoskie - 3/4 szklanki

  • olej (najlepiej rzepakowy) - 50 ml

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • sos sojowy - 2 łyżki

  • majeranek - 1 łyżeczka

  • koperek - 1 łyżeczka

  • lubczyk - 1 szczypta

  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną musimy ugotować kierując się wskazaniami na opakowaniu.

Marchewki i selera trzemy na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroimy w drobną kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i marchewkę wraz z selerem.

Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Kolejno dodajemy kaszę, orzechy włoskie, sos sojowy, majeranek, koperek, lubczyk, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę.

Pasztet przelewamy do formy i pieczemy ok 45 minut w 200 stopniach. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.

Wegański pasztet warzywny serwujemy ze świeżym pieczywem!

Uwagi

Przepis na keksówkę o wymiarach 24x11x7cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.