Wegański pasztet warzywny
Normalny
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Smak i zdrowie na talerzu 🙂 Cóż więcej rzec… Zapraszamy na pyszny wegański pasztet warzywny!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 45 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
marchewka - 4 sztuki
seler - 1 sztuka
kasza jaglana - 200 g
mielone orzechy włoskie - 3/4 szklanki
olej (najlepiej rzepakowy) - 50 ml
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
sos sojowy - 2 łyżki
majeranek - 1 łyżeczka
koperek - 1 łyżeczka
lubczyk - 1 szczypta
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną musimy ugotować kierując się wskazaniami na opakowaniu.
Marchewki i selera trzemy na tarce z grubymi oczkami, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i marchewkę wraz z selerem.
Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Kolejno dodajemy kaszę, orzechy włoskie, sos sojowy, majeranek, koperek, lubczyk, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę.
Pasztet przelewamy do formy i pieczemy ok 45 minut w 200 stopniach. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Wegański pasztet warzywny serwujemy ze świeżym pieczywem!
Uwagi
Przepis na keksówkę o wymiarach 24x11x7cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!