Guacamole
![](/assets/images/icons/difficult.png)
Łatwy
![](/assets/images/icons/cost.png)
Przystępny
![](/assets/images/icons/dairy-free.png)
Bez nabiału
![](/assets/images/icons/gluten-free.png)
Bezglutenowe
![](/assets/images/icons/egg-free.png)
Bez jajek
Zapraszamy na przepyszną meksykańską salsę z awokado! Rewelacyjnie pasuje do nachos, a sposób przygotowania jest wręcz banalny! Jeśli lubisz meksykańskie potrawy to zapraszamy również na tortillę i meksykańskie mięso carnitas 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
dojrzałe awokado - 2 sztuki
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
sok z limonki - 2 łyżki
sól
opcjonalnie świeże chili lub pomidor
PRZYGOTOWANIE
Umyte awokado kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i rozgniatamy go widelcem (ew. blendujemy).
Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, sól, sok z limonki i opcjonalnie pokrojonego pomidora lub posiekane drobno chili (do smaku).
Gotowe guacamole serwujemy z pieczywem lub nachosami!
Uwagi
Jeśli jednak nie lubisz czosnku, bez niego guacamole będzie równie smaczne! Zamiast soku z limonki można dodać sok z cytryny.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
![](/assets/images/icons/preloader.gif)
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!