Tort naleśnikowy matcha


x

Łatwy

Tani


Tort naleśnikowy matcha smakuje pysznie, wygląda interesująco i jest szybki do zrobienia :)

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie
45 min
Przygotowanie 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

Naleśniki matcha:

  • mąka pszenna - 1 1/2 szklanki

  • zielona herbata matcha (proszek) - 2 łyżki

  • cukier - 2 łyżeczki

  • mleko - 1 1/4 szklanki

  • jajka - 2 sztuki

  • roztopione masło - 2 łyżki

  • olej do smażenia - 1 łyżeczka

Krem:

  • serek mascarpone - 500 g

  • cukier puder - 1/4 szklanki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • proszek zielona herbata matcha (opcjonalnie) - 1 łyżeczka

  • śmietanka kremówka 30-36% tłuszczu - 1 szklanka

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, borówki) - 1 garść

  • Posiekane orzechy lub płatki migdałów (opcjonalnie) - 1 garść

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki:

W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek matcha i cukier.

Dodaj mleko, jajka i roztopione masło. Wymieszaj, aż składniki się połączą i uzyskasz gładkie ciasto.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju. Naleśniki smaż na złoty kolor, obracając je na drugą stronę, gdy pojawią się bąbelki na powierzchni. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto. Odstaw naleśniki do ostygnięcia.

Krem:

W dużej misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i proszek matcha (opcjonalnie), aż będą gładkie i dobrze połączone.

W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.

Delikatnie połącz ubitą śmietankę z masą serową, mieszając je delikatnie, aby zachować puszystość kremu.

Tort naleśnikowy matcha:

Na talerzu lub podkładzie do tortu umieść pierwszy naleśnik.

Nałóż cienką warstwę kremu na naleśnik, równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni.

Powtarzaj ten proces, układając kolejne naleśniki i smarując je kremem, aż zużyjesz cały krem i naleśniki.

Górna warstwa tortu powinna być pokryta kremem. Użyj go do dekoracji na wierzchu tortu.

Pokrój świeże owoce i ułóż je na wierzchu tortu. Posyp posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów, jeśli chcesz dodać dodatkową teksturę i smak.

Schłodź tort w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Krzysztof 2 miesiące temu
bardzo interesująca propozycja
1    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.