Pikantne nuggetsy z kurczaka
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Maj to miesiąc spotkań ze znajomymi, nie tylko przy grillu ;) Dlatego zapraszam do spróbowania mojego przepisu na pikantne nuggetsy z kurczaka!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 25 min | 45 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
pierś z kurczaka ekologicznego - 1 kg
chili w proszku - 1/2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1 łyżeczka
jajka - 2 sztuki
płatki kukurydziane - 1 1/2 szklanki
olej/oliwa - 3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj chili w proszku, sól i pieprz.
W osobnej misce roztrzep jajka.
Płatki kukurydziane możemy trochę pokruszyć.
Pokrój piersi z kurczaka na kawałki o wielkości nuggetsów.
Każdy kawałek kurczaka obtocz w mieszance przypraw chili, soli i pieprzu, a następnie w jajku.
Następnie obtocz kawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych, starając się równomiernie pokryć każdy kawałek.
Ułóż obtoczone nuggetsy na przygotowanej blasze do pieczenia.
Skrop kawałki kurczaka delikatnie olejem/oliwą.
Piecz nuggetsy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i chrupiące. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę.
Gdy nuggetsy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia przed podaniem.
Uwagi
Możesz podać pikantne nuggetsy z ulubionym sosem, na przykład sosem czosnkowym, musztardowym, salsą lub guacamole. Smacznego!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!